Η 4η έκδοση του Road to Salonica Cup έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθώντας τον εορτασμό και τις διακοπές του Πάσχα, δίνοντας έναυσμα συγκέντρωσης και ποδοσφαιρικής χαράς στη Θεσσαλονίκη!
Ομάδες από όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο ως την Κρήτη, αλλά και ομάδες εκτός των συνόρων της χώρας μας, έλαβαν μέρος στο τουρνουά που έχει γίνει θεσμό, συνδέοντας το όνομα του με την ποδοσφαιρική Άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.
Μετά από ένα γεμάτο τριήμερο που, για όσους βρίσκονταν πίσω από τον φωτογραφικό φακό και το προσκήνιο, ήταν γεμάτο και με πίεση εκτός από ποδόσφαιρο, η υπεύθυνη της διοργάνωσης και Υπεύθυνη της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Μακεδονικού, κ. Μαρία Εξαδακτύλου, μίλησε στο makedonikos.gr για όσα ζήσαμε στο φετινό τουρνουά και τα σχέδια του μέλλοντος…
Δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας, περιορισμών, απομάκρυνσης. Επιστροφή και παντού παιδιά και χαμόγελα, μια σπουδαία διοργάνωση. Πρώτα συναισθήματα και σκέψεις μετά την ολοκλήρωση της;
«Το πρώτο συναίσθημα είναι μια πλήρης ικανοποίηση για αυτό που είχαμε σχεδιάσει να φτιάξουμε και για το αποτέλεσμα που πετύχαμε. Μάλιστα, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που περιμέναμε! Είχαμε πολύ κόμοσ, καλύψαμε όλες τις θέσεις πολύ γρήγορα και αυτό μας έδωσε την ευχέρεια να κάνουμε και παραπάνω πράγματα. Και περισσότερα και καλύτερα».
Για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκαν και εγκαταστάσεις πέραν αυτών του συλλόγου, με αριθμούς ρεκόρ σε συμμετέχοντες και αγώνες! Το Road to Salonica Cup μεγαλώνει. Ποιο είναι το όραμα; Επεκτείνεται και περισσότερο;
«Το όραμα είναι να κάνουμε ένα ευρωπαϊκό τουρνουά, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης ξένων ευρωπαϊκών συλλόγων, γιορτή ποδοσφαίρου, που θα συγκεντρώνει κορυφαία clubs. Όπως τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τουρνουά που βλέπουμε στο εξωτερικό. Πάντοτε, βέβαια, διατηρώντας το απαιτούμενο επίπεδο ποιότητας».
Και σε επίπεδο προπονητών και στελεχών, φαντάζομαι πως η συνύπαρξη στη διοργάνωση είναι σημαντική, ωφέλιμη. Έρχεστε κοντά, γνωρίζεστε, ποδοσφαιράνθρωποι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Τι σου μένει από αυτές τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν και φέτος;
«Ναι πράγματι. Μας μένει το γεγονός ότι, εκτός από Χριστούγεννα και Πάσχα, ανταλλάξαμε κι άλλες ευχές με ανθρώπους που ήδη γνωρίζαμε και ανθρώπους που γνωρίσαμε τώρα για πρώτη φορά από κοντά. Στο κομμάτι το ποδοσφαιρικό, το αγωνιστικό, ήταν σημαντικό ότι μέσα από μια τέτοια διοργάνωση ο κάθε προπονητής συνειδητοποιεί το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ιδέες και οι δουλειά του, αφού γνωρίζει το αντίστοιχο κομμάτι συναδέλφων και μπορεί να βελτιώσει το δικό του. Γνωρίζουμε γενικότερα το επίπεδο και το ποδόσφαιρο άλλων νομών και πόλεων της χώρας και όχι μόνο και αυτό μόνο όφελος μάς προσφέρει. Σημειώνεται, να το πω και διαφορετικά, ανταλλαγή ποδοσφαιρικού πολιτισμού μεταξύ νομών, πόλεων και χωρών, γνωριμία με άλλους τρόπους παιχνιδιού, προπονητικά στυλ, τρόπους προσέγγισης σε όλα τα επίπεδα».
Τέλος, πόσο ικανοποιημένη είσαι από τις επιδόσεις της Ακαδημίας του Μακεδονικού, που συμμετείχε με 11 ομάδες στη διοργάνωση;
«Μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά θέσαμε αγωνιστικούς στόχους κατάκτησης κάποιων κυπέλλων στο τουρνουά αυτό, για να μπορέσουμε κι εμείς να δώσουμε τη χαρά στα παιδιά – αλλά και στους προπονητές – ότι καταφέρνουν κάτι και ανταμείβονται οι κόποι τους, μετά από δύο τόσο δύσκολες σεζόν λόγω της πανδημίας και μετά από πολλή προσπάθεια. Χωρίς, φυσικά, να θυσιάζονται ποδοσφαιρικοί και παιδαγωγικοί στόχοι τους οποίους “κουβαλά” ο σύλλογος γενικότερα».