Εσωτερικός Κανονισμός Ακαδημίας Ποδοσφαίρου

Το Όραμά μας
Δημιουργία παικτών υψηλού επιπέδου που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
Σταδιακή προώθηση έτοιμων νεαρών παιχτών στην ανδρική ομάδα του συλλόγου.
Η στρατηγική μας πηγάζει από:
Την ιστορία και τους τίτλους του συλλόγου
Τη δυναμική της διοίκησης του συλλόγου
Το brand name του συλλόγου

 

Στόχος
Η συστηματική πρότυπη εκπαίδευση του Ποδοσφαίρου μέσα από σύγχρονες διδακτικές μεθόδους ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία και η άρτια παιδαγωγική καθοδήγηση, στοχεύοντας στη δημιουργία σκεπτόμενων αγωνιστικά παικτών με προσωπικότητα, που να ανταποκρίνονται στις τεχνικοτακτικές, φυσικές, νοητικές και ψυχικές απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Εκπαιδευτική εργασία
Η εκπαιδευτική εργασία των προπονητών θα στηρίζεται σε ένα ειδικό επιστημονικό προπονητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα, ανάλογο της ηλικιακής κατηγορίας. Γι’ αυτό, προς αυτήν τη κατεύθυνση, θα καθοδηγείται και θα ελέγχεται επίσης η αγωνιστική και εξωαγωνιστική συμπεριφορά των εκπαιδευόμενων παικτών. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου οπωσδήποτε απαιτείται η ουσιαστική και σωστή συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν χωρίς παρέκκλιση τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας μας.

1. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο εσωτερικός κανονισμός είναι ο συνταγματικός χάρτης από τον οποίο καθορίζεται η γενικότερη πορεία της ομάδας. Βέβαια τα περισσότερα θεωρούνται αυτονόητα αλλά χρειάζεται πιστή εφαρμογή για να λειτουργήσει ο σύλλογος σε πλαίσια ευταξίας και δημιουργικότητας.

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 • Ο Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ είναι ένας μεγάλος Σύλλογος. Η ιστορία επιβάλλει στον κάθε ένα που φέρει το λογότυπο του Συλλόγου να έχει αρχές και κανόνες στη συμπεριφορά του.
 • Ο παρών κανονισμός ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ποδοσφαιριστών και των κηδεμόνων τους στα Τμήματα Υποδομής και Ανάπτυξης του Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, με την Διοίκηση και τους προπονητές των τμημάτων υποδομών.
 • Όσοι ανήκουν στην οικογένεια μας, πρέπει να διέπονται από σταθερές ηθικές αρχές και να αντιτίθενται στα φαινόμενα της βίας, του χουλιγκανισμού, της επιθετικότητας και της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.
 • Όλοι οι ποδοσφαιριστές του Συλλόγου οφείλουν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού το αθλητικό κέντρο του συλλόγου.
 • Το ταλέντο και οι ισχυρές προσωπικότητες (ποδοσφαιρικές και όχι μόνο) θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ποδοσφαιρική τελειοποίηση των μικρών παικτών του Μακεδονικού, όταν φτάσουν στο στάδιο της ενηλικίωσής τους.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Οι ποδοσφαιριστές των Τμημάτων Υποδομής υποχρεούνται:

 1. Να συμμετέχουν σε όλες τις προπονήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει ο προπονητής τους και να λαμβάνουν μέρος σε οποιοδήποτε επίσημο ή φιλικό αγώνα κληθούν από τον προπονητή. Οι προπονήσεις λήγουν στις 31 Ιουνίου και όχι με το πέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων.
 1. Να προσέρχονται στις προγραμματισμένες προπονήσεις 30΄ πριν την καθορισθείσα ώρα. Κατά την παραμονή στα αποδυτήρια έχουν κόσμια συμπεριφορά και συζητάνε χαμηλόφωνα. Αν λόγοι ανωτέρας βίας καθιστούν αδύνατη την παρουσία του ποδοσφαιριστή στην προκαθορισμένη ώρα, τότε αυτός οφείλει να ενημερώσει τηλεφωνικά τον προπονητή του πριν την καθορισμένη ώρα.
 2. Να ανταποκρίνονται με φυσική παρουσία σε οποιοδήποτε κάλεσμα της ομάδας (εκδηλώσεις). Οι εκδηλώσεις του συλλόγου έχουν αντίστοιχη σημασία με τους επίσημους αγώνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τυχόν απουσία του ποδοσφαιριστή.
 3. Να φροντίσουν να προμηθευτούν το σύνολο του ιματισμού της Ακαδημίας και να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο ιματισμό σε κάθε περίπτωση. Κομμάτι του εξοπλισμού που έχει χαθεί, έχει καταστραφεί η έχει μικρύνει, πρέπει να αντικατασταθεί.
 4. Να υπακούν και να ανταποκρίνονται με ζήλο-εργατικότητα-σύνεση με στόχο τη βελτίωσή τους, στις οδηγίες των υπευθύνων προπονητών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Σε περίπτωση αδράνειας –αδιαφορίας θα απομακρύνονται από τις προπονήσεις. Οι υπότροποι θα καλούνται σε απολογία με σκοπό την οριστική τους απομάκρυνση από την ομάδα.
 5. Να έχουν υποδειγματική-κόσμια συμπεριφορά όταν συμμετέχουν σε αποστολή της ομάδας, τόσο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε διάφορα ξενοδοχεία, όσο και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους.
 6. Να προσέρχονται 75 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα τους (αφορά τα τμήματα Κ-20, Κ-17, Κ-16 και Κ-15).
 7. Να επιδεικνύουν αθλητική και κόσμια συμπεριφορά μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Να έχουν θετική και καλοπροαίρετη στάση απέναντι σε συμπαίκτες, αντίπαλους, προπονητές.
 8. Να χαιρετούν με χειραψία όλα τα στελέχη του συλλόγου καθώς και αντίπαλο προπονητή και ποδοσφαιριστές (πριν και μετά τον αγώνα).
 9. Να σέβονται τις επιλογές του εκάστοτε προπονητή. Να μην αρνούνται να βρίσκονται στον πάγκο των αναπληρωματικών λίγο μετά την εξαγγελία της εντεκάδας, προφασιζόμενοι ασθένεια ή τραυματισμό και να μη δυσανασχετούν σε περίπτωση αντικατάστασής τους από συμπαίκτη στον αγώνα ή στην προπόνηση. Παίκτες που αντικαθίστανται σε αγώνα και δεν προσέρχονται στον πάγκο, αλλά κατευθύνονται στα αποδυτήρια χωρίς την άδεια του προπονητή, τιμωρούνται αυστηρά. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να ασπάζονται τον συμπαίχτη που κάθε φορά αντικαθιστούν.
 10. Σε περίπτωση ασθένειας, τραυματισμού ή αργοπορίας να ενημερώνουν αμέσως τον προπονητή τους. Όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να ακολουθούν αυστηρά τη θεραπεία που θα υποδείξει το επιτελείο της Ακαδημίας. Οι ποδοσφαιριστές που είναι τραυματίες είναι σημαντικό κάποιες φορές να παρευρίσκονται στις προπονήσεις και να ενημερώνονται για τις συνεχείς δραστηριότητες της Ακαδημίας.
 11. Να μην απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τα μαθήματά τους στο σχολείο, να είναι επιμελείς μαθητές και να προσκομίζουν στον προπονητή τους τις σχολικές επιδόσεις. Στους αριστούχους μαθητές των τμημάτων κάθε χρόνο θα αποδίδεται Αριστείο Προόδου.
 12. Να διατηρούν καθαρούς τους χώρους στα αποδυτήρια, προπονητήρια ή στον αγωνιστικό χώρο και να προσέχουν το αθλητικό υλικό της ομάδας καθώς και τα προσωπικά τους αντικείμενα (παπούτσια, ιματισμό, σαγιονάρες, κ.λ.π.). Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο εξοπλισμός βρίσκεται συγκεντρωμένος σε συγκεκριμένο σημείο και στο τέλος της προπόνησης το γήπεδο πρέπει να παραδίδεται στο επόμενο τμήμα σε άριστη κατάσταση (απομάκρυνση σκουπιδιών όπως μπουκάλια, ταινίες κ.λ.π.).
 13. Να απενεργοποιούν τα κινητά τους σε ώρες προπόνησης, αγώνων, γευμάτων και γενικά κατά τη διάρκεια αποστολών.
 14. Οι εκτός αποστολής ποδοσφαιριστές (και οι τραυματίες) είναι υποχρεωμένοι στους αγώνες να προσέρχονται στο γήπεδο 30 λεπτά πριν το παιχνίδι με τις φόρμες αποστολής της ομάδας.
 15. Απαγορεύεται η παρουσία και η διέλευση παιδιών που δεν έχουν σχέση με την Ακαδημία στους χώρους του club (φίλοι, συμμαθητές).

Οι ποδοσφαιριστές των Τμημάτων Υποδομής & Ανάπτυξης του Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ απαγορεύεται:

 • Να συμμετέχουν σε ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ χωρίς την σχετική ενημέρωση του προπονητή για τον συντονισμό των προπονήσεων.
 • Να παρουσιάζονται σε επιλογές ομάδων χωρίς την έγκριση του εκάστοτε προπονητή.
 • Να δέχονται αδικαιολόγητη κάρτα, είτε κίτρινη είτε κόκκινη (διαμαρτυρία σε διαιτητή, διαπληκτισμό με τον αντίπαλο, ύβρεις, άσεμνη χειρονομία, επιπόλαιη ενέργεια). Οι παίκτες που δέχονται αδικαιολόγητη κάρτα θα καλούνται σε απολογία και θα τιμωρούνται αναλόγως.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 • Όλοι. οι αθλητές επιβάλλεται να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
 • Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το πρόγραμμα προετοιμασίας το οποίο καθορίζεται από τον προπονητή και τον γυμναστή κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου και πριν αρχίσει το στάδιο της προετοιμασίας της ομάδος, έτσι ώστε να είναι εύκολη και έγκαιρη η προσαρμογή στη νέα αγωνιστική περίοδο.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε μέτρο για την διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας και κατά τις εξωαγωνιστικές τους δραστηριότητες.
 • Ο αθλητής είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις οδηγίες του προπονητικού team που σχετίζονται με την ατομική βελτίωση του στον αγωνιστικό τομέα.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ο Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ διαθέτει φυσιοθεραπευτή/τρια.

Σε κάθε περίπτωση τραυματισμού του αθλητή θα ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:

 • Άμεση ενημέρωση του/της φυσιοθεραπευτή/τριας της ομάδος και αποκλειστικά αυτού/ης για τον τραυματισμό.
 • Στον/στην φυσιοθεραπευτή/τρια και μόνον της ομάδος ανήκει η αρμοδιότητα να αποφασίσει για την σοβαρότητα του τραυματισμού και τη χρονική διάρκεια αποθεραπείας, όπως επίσης και για τα μέσα θεραπείας.

Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν την προτεινόμενη από τον/την φυσιοθεραπευτή/τρια της ομάδος θεραπεία.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ

 1. Να ενθαρρύνουν τους παίκτες να αγωνίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του αγώνα.
 2. Να μη φωνάζουν ή κατακρίνουν τους παίκτες για τα λάθη τους.
 3. Να παρακινούν θετικά τις προσπάθειες των παικτών.
 4. Να χειροκροτούν το σωστό, καλό παιχνίδι και την καλή συμπεριφορά και των δύο ομάδων.
 5. Να μην αμφισβητούν τις αποφάσεις των διαιτητών-βοηθών.
 6. Να βοηθούν να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο από αντιαθλητικές ενέργειες και από το ρατσισμό.
 7. Θέματα που αφορούν το τμήμα και συζητιούνται μέσα σε αυτό, θα πρέπει να μη διαδίδονται από τους γονείς εκτός ομάδας.
 8. Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους προπονητές και ο ρόλος τους θα πρέπει να είναι συμβατός με τους κανόνες του τμήματος.
 9. Στους γονείς που παρεμβαίνουν στο έργο των προπονητών και δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του τμήματος εφαρμόζονται ανάλογες κυρώσεις. Σε περίπτωση αγενούς συμπεριφοράς κηδεμόνα προς τον προπονητή ή την Διοίκηση αποβάλλεται δια παντός ο παίκτης (παιδί) από τον Α.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ.
 10. Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις γονέων ή μάνατζερ σε ξενοδοχείο που διαμένει ομάδα της Ακαδημίας σε περιπτώσεις προετοιμασίας της ομάδας, αγώνα ή τουρνουά.
 11. Να συμμετέχουν στις ομαδικές συναντήσεις που καλούνται να παρευρεθούν για την επίλυση ζητημάτων της ομάδας ή της Ακαδημίας ή για την ενημέρωση τους γύρω από αυτά.

 Οι ποινές που επιβάλλονται στους παίκτες ανάλογα με το παράπτωμα είναι οι εξής:

Α.  Προφορική παρατήρηση

Β.  Διακοπή συμμετοχής στην προπόνηση

Γ.  Προπόνηση με την αμέσως κατώτερη ομάδα

Δ. Αποκλεισμός από μία ή περισσότερες προπονήσεις

Ε.  Αποκλεισμός από την αποστολή της ομάδας

Ζ.  Διαγραφή από τον σύλλογο

Για τα παραπτώματα στα οποία υποπίπτει ποδοσφαιριστής και δεν προβλέπονται από τον παρόντα εσωτερικό κανονισμό, σχετικές ποινές επιβάλλει ο προπονητής της ομάδας ή ο/η Υπεύθυνος/η της Ακαδημίας.