Το πρωί της Κυριακής (16/02), ο Μακεδονικός διοργάνωσε για τους αθλητές και αθλήτριες των ακαδημιών του μια ημερίδα με ομιλητή τον παραολυμπιονίκη στίβου Στέλιο Μαλακόπουλο, με την άψογη επιμέλεια της ψυχολόγου του συλλόγου, κ. Μυρτούς Στάγκου.
Αφού συστήθηκε στα παιδιά του συλλόγου, ο Στέλιος έπιασε το κουβάρι της ιστορίας του από την αρχή και το προ τετραετίας αυτοκινητιστικό ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή: ο ακρωτηριασμός και των δύο κάτω άκρων του, τον άφησε καθηλωμένο σε ένα κρεβάτι για τέσσερις περίπου μήνες όταν ήταν 18 ετών και το «κλικ» για μια εξ ολοκλήρου αλλαγή νοοτροπίας, για μια ένεση αισιοδοξίας, ήρθε από τον παραολυμπιονίκη κολύμβησης, Αντώνη Τσαπατάκη. Μετά τη γνωριμία τους, ο Στέλιος δεν ήταν πια ο ίδιος και υποσχέθηκε σε γονείς και φίλους πως θα γίνει παραολυμπιονίκης και ο ίδιος.
Μέχρι το ατύχημα, ο Στέλιος ήταν περισσότερο φίλος του μπάσκετ, όμως πλέον, αν και είχε τη διάθεση να αθληθεί, ήθελε να επιλέξει άθληση σε όρθια στάση και όχι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Όταν το καλοκαίρι του 2016 παρακολούθησε με έντονο ενδιαφέρον τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το νερό κύλησε πια στο αυλάκι για τον νεαρό αγωνιστή, που επικοινώνησε με τον γιατρό του και του είπε κοντολογίς: «πρέπει να βιαστούμε, σε τέσσερα χρόνια πρέπει να είμαι στους Παραολυμπιακούς».
Έκτοτε, ο Στέλιος έσπασε πανελλήνια ρεκόρ σε sprints, παγκόσμιο ρεκόρ σε άλμα εις μήκος, κατέκτησε χάλκινο στα 400μ. και ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το καλοκαίρι του 2018, ενώ αναδείχθηκε 5ος στα 400μ. και 6ος στο άλμα εις μήκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Στόχος του, βέβαια, παραμένουν οι Παραολυμπιακού Αγώνες του Τόκιο, το καλοκαίρι του 2020.
Κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των συγκινημένων αθλητών του Μακεδονικού, εν συνεχεία απάντησε στα ερωτήματα και τις απορίες τους, αναφορικά με την αλλαγή νοοτροπίας, τα συναισθήματα και τις ιδιαιτερότητες της ζωής «πάνω» σε προσθετικά μέλη, με την αισιόδοξη ματιά και φωνή του Στέλιου να ενισχύει το μήνυμα της σημερινής συνεδρίας σε κάθε του φράση. Τέλος, ο 22χρονος παραολυμπιονίκης δέχτηκε ως δώρο εκ μέρους του συλλόγου μας μια φανέλα Μακεδονικού.
Το σπουδαιότερο «μότο» που κρατά κανείς, του οποίου δορυφόρους αποτελούν όλα τα υπόλοιπα μηνύματα που μας μετέφερε σήμερα ο Στέλιος, είναι πως «αποδέχομαι να έχει κάποιος περισσότερο ταλέντο από εμένα, δεν δέχομαι, όμως, να δουλεύει πιο σκληρά από εμένα», η έννοια που αποδίδει δηλαδή ο ίδιος πρωταθλητισμό.
Ο Μακεδονικός ευχαριστεί θερμά τον Στέλιο Μαλακόπουλο για τη σημερινή του αληθινά σημαντική παρουσία, αλλά και την κ. Μυρτώ Στάγκου για την άψογη επιμέλεια και διοργάνωση της σημερινής ημερίδας.