Ο σύλλογος του Μακεδονικού διάγει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια με μοναδικό επίκεντρο το παιδί-ποδοσφαιριστή και με απόλυτο σεβασμό στις μοναδικές του ανάγκες.
Ωριμάζοντας, μεγαλώνοντας και κατανοώντας περισσότερη την παιδική φύση είμαστε σήμερα σε θέση να πάρουμε γενναίες αποφάσεις που μοναδικό γνώμονα έχουν την δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης. Στην Ευρώπη αυτό που σήμερα εμείς θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ-προϋπόθεση από εκείνες που δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν.
Κλειστές προπονήσεις όπως ένα σχολείο όπου η είσοδος των γονέων δεν επιτρέπεται.
Γιατί;
Είναι πολύ δύσκολο για έναν γονέα να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το παιδί στην προπόνηση και να μην μπει στον πειρασμό του «ξέρω!». Αν νιώσει ότι έχει αποκτήσει εικόνα του αθλήματος, θα αρχίσει να κρίνει την απόδοση του παιδιού στην προπόνηση, να σχολιάζει τα «επιτεύγματά» του, να κρίνει την αποτελεσματικότητα του παιδιού. Θα μπει στη διαδικασία της αξιολόγησης του αθλητή, ο οποίος κάνει αθλητισμό για να το διασκεδάσει! Θα μπερδευτούν οι ρόλοι, θα αναλύονται τεχνικά θέματα, θα «κατηγορείται» το παιδί για ελλιπή προσπάθεια, θα συγκριθεί με τους συμπαίκτες του, θα αναπτύξει άγχος και εν τέλει θα αποχωρήσει.
Επιγραμματικά κάποια από τα οφέλη του εγχειρήματος μας μέσα από κάποια ερωτήματα.
- Πιστεύετε ότι τα παιδιά είναι πιο σίγουρα για τον εαυτό τους όταν νιώθουν τα βλέμματα σας πάνω τους και προσπαθούν να καταλάβουν τις αντιδράσεις σας σε κάθε τους κίνηση ή όταν λείπετε;
- Είστε δάσκαλος σε ένα δημοτικό: θα σας άρεσε να έχετε τους γονείς των μαθητών σας δίπλα στην έδρα σας και να σχολιάζουν τις ασκήσεις που τους βάζετε και αν τις κάνουν σωστά ή όχι;
- Πιστεύετε ότι ένας παίχτης θα προσπαθήσει να επιλύσει ένα πρόβλημα (μικρό τραυματισμό, αγενή συμπεριφορά από κάποιον συμπαίχτη του…) όταν είναι μόνος του ή όταν θα είστε εκεί και θα ζητήσετε εσείς εξηγήσεις για όλα τα γεγονότα που συνέβησαν;
- Δεν πιστεύετε ότι τα λόγια των προπονητών αφομοιώνονται πιο εύκολα από ένα παιδί όταν μετά δεν «αμφισβητούνται» ή σχολιάζονται αρνητικά από τον γονιό του; Πώς θα μάθει ένα παιδί να σέβεται τον προπονητή του αν οι γονείς του συνέχεια κριτικάρουν τις επιλογές του;
Η συνειδητοποίηση της θετικής επίδρασης του όλου εγχειρήματος στους ποδοσφαιριστές αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κατανόησης.
Ο σύλλογος μας μέσω του τεχνικού του επιτελείου θα έχει την χαρά να εξηγήσει και σε προσωπικό επίπεδο την απόφαση αυτή και να καταστήσει σαφές και με ευκρίνεια την εν γένει προσέγγιση .
Σαφώς και οι αγώνες αποτελούν διαφορετική συνθήκη όπου εκεί θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τις προσπάθειες των παιδιών σας.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την έως τώρα αποδοχή των αποφάσεων μας και σας υποσχόμαστε πως κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε το πιο ορθό με μοναδικό κριτήριο τα παιδιά-ποδοσφαιριστές – αυριανούς πολίτες της κοινωνία μας.