Με μεθοδική δουλειά και στόχο την βελτίωση και ανάδειξη των αθλητών, η Ακαδημία Μπάσκετ του Μακεδονικού έχει θέσει τις αρχές, το μοτίβο, την κουλτούρα της: θέληση και δουλειά.
Μέσα από αυτό το μοντέλο, το Παιδικό τμήμα κατορθώνει να συνεχίζει αήττητο στην φετινή σεζόν, ενώ και το Εφηβικό δυναμώνει συνεχώς στο παρκέ. Ο προπονητής των δύο τμημάτων, Στράτος Καραμανώλης, περιγράφει στο makedonikos.gr τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται τα τελευταία χρόνια η «πράσινη» Ακαδημία, το αξιοζήλευτο σενάριο που έχει ο ίδιος στα χέρια του και τον στόχο για τους αθλητές, καθώς μεγαλώνουν.
Πώς κατάφερε το Παιδικό να είναι αήττητο έως τώρα στην σεζόν;
«Δύο λέξεις θα πω: Η πρώτη είναι “προσπάθεια”, δηλαδή προπόνηση. Και η δεύτερη είναι “επιθυμία”. Και στην προπόνηση και στα παιχνίδια. Δεν είναι μυστικό άλλωστε. Τα παιδιά μας έχουν και πολύ όρεξη και πάθος, και καταβάλουν την προσπάθεια που πρέπει. Και στο επίπεδο μας, στον όμιλο που είμαστε, αυτό είναι αρκετό, για να εξηγήσω και το αήττητο.
Υπάρχει μια βάση παικτών που δουλεύει δύο χρόνια μαζί μου, είναι 7-8 παιδιά. Αλλά έχουν έρθει και φέτος και πέρυσι παιδιά πολύ αξιόλογα από άλλες Ακαδημίες και μας βοήθησαν. Ωστόσο, αν δεν υπήρχε αυτή η βάση που περιγράφω, αν δεν είχαν δουλέψει ήδη με τον τρόπο που δουλεύουν αυτά τα παιδιά, οι νέοι που ήρθαν δεν θα είχαν που να πατήσουν. Με τον κ. Μαγκώτσιο και τον κ. Παπαχρήστου, τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να χτίσουμε μια συγκεκριμένη κουλτούρα στην Ακαδημία μπάσκετ. Θέλουμε τα παιδιά που έρχονται εδώ να θέλουν να έρθουν, να το γουστάρουν να μπαίνουν στην προπόνηση και να δουλεύουν, αλλά και να προσπαθούν, να κουράζονται, να πιέζονται. Αυτό έκαναν οι προηγούμενοι και εκεί πάνω πατούν όσοι έρχονται και προστίθενται στα τμήματα μας. Αν τους δείτε στην προπόνηση, δουλεύουν σαν ένα σώμα, κάτι που για αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σπάνιο και αξιοζήλευτο. Πολλοί προπονητές το αναζητούν αλλά δεν το βρίσκεις εύκολα».
Ποιο είναι το επίπεδο του Παιδικού και του Εφηβικού; Σε σχέση και με την πόλη…
«Δυστυχώς, ακόμα δεν είμαστε σε επίπεδο 1ου ομίλου. Στην πόλη μας, το καλό το επίπεδο κρίνεται στον 1ο όμιλο της ΕΚΑΣΘ, οι 8-9 καλές ομάδες τοποθετούνται εκεί. Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, όχι, δεν είμαστε σε επίπεδο 1ου ομίλου. Είμαστε όμως σε τροχιά 1ου ομίλου. Σε ένα, δύο, τρία χρόνια, αν συνεχίσουμε να προσελκύουμε με αυτά τα κίνητρα τα παιδιά, θα έρθει η ευκαιρία να μπούμε κι εμείς στον 1ο όμιλο κόντρα σε ανταγωνιστικές ομάδες της πόλης. Πάντως – και το τονίζω αυτό – αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό μας».
Ποιος είναι ο στόχος σας για τα τμήματα αυτά, τους προθαλάμους της ανδρικής ομάδας;
«Ο πρώτος και ο βασικότερος στόχος, προσωπικά σε όλη μου την καριέρα ως προπονητής, είναι να δούμε πώς θα φύγει ο παίκτης από τα χέρια μου: ο παίκτης, όταν φύγει από σένα, πρέπει να είναι λίγο ή πολύ καλύτερος σε σχέση με το πώς τον ανέλαβες. Μπορεί να φύγει εκείνος, μπορεί να φύγεις εσύ και να έρθει άλλος προπονητής να τον δουλέψει, να αλλάξουν οι ομάδες, πολλά. Αλλά η ουσία είναι πώς θα φύγει καλύτερος ως παίκτης. Πρώτα για τον εαυτό του, ώστε να αποδώσει και η εμπιστοσύνη παιδιών και γονέων στην Ακαδημία του συλλόγου μας, και δεύτερον – και πιο σημαντικό για μένα στον Μακεδονικό – είναι να βελτιωθεί το παιδί και να παίξει στην ανδρική ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό, έστω και ένα παιδί να στείλουμε πάνω, όπως στείλαμε φέτος.
Όλα στοχεύουν, λοιπόν, στην βελτίωση του παιδιού. Στόχος του προπονητή είναι πώς θα γίνει το παιδί καλύτερο, και μέσα από την ατομική προπόνηση, αλλά και μέσα από την ομάδα. Να βελτιώνεις μεν τα ατομικά σου χαρίσματα δηλαδή, αλλά και να δεις πώς θα τα αξιοποιήσεις καλύτερα σε ομαδικό επίπεδο. Αν μπορούμε, επομένως, κάθε χρόνο να ανεβάζουμε ένα, δύο, τρία παιδιά στην ανδρική ομάδα, τότε αυτή θα είναι για εμάς η ανταμοιβή. Και το πρωτάθλημα της Β Εθνικής, στο οποίο συμμετέχει και πρωταγωνιστεί η ομάδα μας, είναι εξαιρετικό. Μη νομίζετε ότι πολλοί έφηβοι βγαίνουν και παίζουν στην Α1 και στην Α2, δεν υπάρχει αυτό. Η Β Εθνική, λοιπόν, είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για τα παιδιά, όταν βγουν από την Ακαδημία».