Εσωτερικός κανονισμός ακαδημίας βόλεϊ

Το Όραμά μας
Δημιουργία παικτών/-τριών υψηλού επιπέδου που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου βόλεϊ.
Σταδιακή προώθηση έτοιμων νεαρών παικτών/-ριών στην ανδρική και γυναικεία ομάδα του συλλόγου.
Η στρατηγική μας πηγάζει από:
Την ιστορία και τους τίτλους του συλλόγου
Τη δυναμική της διοίκησης του συλλόγου
Το brand name του συλλόγου

 

 

Στόχος
Η συστηματική πρότυπη εκπαίδευση του βολεϊ μέσα από σύγχρονες διδακτικές μεθόδους ανάλογες του ηλικιακού επιπέδου και άρτια παιδαγωγική καθοδήγηση στοχεύοντας στη δημιουργία σκεπτόμενων αγωνιστικά παικτών/τριών με προσωπικότητα που να ανταποκρίνονται στις τεχνικοτακτικές, φυσικές, νοητικές και ψυχικές απαιτήσεις του αθλήματος
Εκπαιδευτική εργασία
Η εκπαιδευτική εργασία των προπονητών θα στηρίζεται σε ένα ειδικό ανάλογα του ηλικιακού επιπέδου επιστημονικό προπονητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα. Γι αυτό,προς αυτή τη κατεύθυνση, θα καθοδηγείται και θα ελέγχεται επίσης η αγωνιστική και εξωαγωνιστική συμπεριφορά των εκπαιδευόμενων παικτών/τριών. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου οπωσδήποτε απαιτείται η ουσιαστική και σωστή συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν χωρίς παρέκκλιση τις βασικές αρχές της
φιλοσοφίας μας.
1. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
– Ο παρών κανονισμός ρυθμίζει θέματα που αφορούν τη λειτουργία και συμπεριφορά των εκπαιδευόμενων παιδιών, προπονητών, γονέων, φιλάθλων και καθώς και τις σχέσεις των εκπαιδευόμενων παικτών/τριών και των γονέων τους με τους προπονητές των αντίστοιχων τμημάτων της Ακαδημίας, με τη Διοίκηση και εν γένει με τις αρχές της φιλοσοφίας της Ακαδημίας.
– Η Διοίκηση των Τμημάτων Εκπαιδευόμενων παιδιών έχει την αποκλειστική ευθύνηλειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων και απευθύνεται μόνο στη Διοίκηση και στον Πρόεδρο του Συλλόγου.
– Όλοι οι εκπαιδευόμενοι παίκτες/τριες οφείλουν τον απαραίτητο σεβασμό προς τη Διοίκηση και τα μέλη του Δ.Σ, τους προπονητές, τους συμπαίκτες τους και τους φιλάθλους.
– Όλοι οι εκπαιδευόμενοι βολεϊμπολίστες/τριες, πρέπει να διέπονται από σταθερές ηθικές αρχές και να αντιτίθενται στα φαινόμενα της βίας, του χουλιγκανισμού, της επιθετικότητας και της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.
– Οι προπονητές οφείλουν να είναι αφοσιωμένοι μόνο στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους έργο και να τηρούν και να υλοποιούν πιστά τις διατάξεις του κανονισμού, όπως προβλέπονται στα παρακάτω άρθρα. Η οποιαδήποτε επαφή για διάφορα θέματα με γονείς ή άλλους φορείς θα είναι επιτρεπτή μόνο κατόπιν αδείας και συνεννοήσεως με
τους υπευθύνους της ομάδας.
– Οι γονείς οφείλουν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια της Ακαδημίας προς όφελος των παιδιών τους ακολουθώντας πιστά και αυστηρά τις αρχές που διέπει ο κανονισμός και η νέα φιλοσοφία διοίκησης και οργάνωσης των Τμημάτων Εκπαιδευόμενων
Βολεϊμπολιστών/τριών
2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ
Οι παίκτες/τριες υποχρεούνται :
– Να συμμετέχουν σε όλες τις προπονήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει ο προπονητής τους και να λαμβάνουν μέρος σε οποιοδήποτε φιλικό ή επίσημο αγώνα κληθούν από τον προπονητή, καθώς να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις της
ομάδας.
– Να υπακούουν και να ανταποκρίνονται με διάθεση μόνο στις οδηγίες των υπευθύνων προπονητών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και αγώνων.
– Να προσέρχονται στις προγραμματισμένες ή έκτακτες προπονήσεις 20 ́πριν την καθορισθείσα ώρα.
– Η εμφάνισή του στις προπονήσεις και στους αγώνες πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη και ομοιόμορφη σύμφωνα με το αθλητικό υλικό που έχει παραλάβει (εμφάνιση ομάδας, φόρμα. τσάντα, κλπ.).
– Να φροντίζουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους όπου προπονούνται και αγωνίζονται και να προσέχουν το αθλητικό υλικό της ομάδας και τον προσωπικό τους ιματισμό. Σεβασμός στον υπεύθυνο υλικού και φροντιστή της ομάδας.
– Μετά το τέλος της προπόνησης οι παίκτες/τριες σε συνεργασία με τον προπονητή τους συγκεντρώνουν και τακτοποιούν το προπονητικό υλικό που χρησιμοποίησαν.
– Άδεια για να μην προπονηθεί μπορεί να δώσει μόνο ο προπονητής του και εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος.
– Σε περίπτωση προγραμματισμένης απουσίας του από τις προπονήσεις ή τον αγώνα οφείλει να ενημερώσει την ομάδα και τον προπονητή του, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
– Σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού να ενημερώνουν αμέσως τον προπονητή τους και να ακολουθούν τη θεραπεία που θα υποδείξει ο ιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής της Ακαδημίας.
– Η στάση και η συμπεριφορά του παίκτη/τριας τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και εξωαγωνιστικά πρέπει να είναι υποδειγματική. Να συμπεριφέρεται κόσμια σε προπονητή, συμπαίκτες, διαιτητές, αντιπάλους και φιλάθλους.
– Για οποιαδήποτε επιπλέον αθλητική δραστηριότητα (π.χ. η συμμετοχή σε Camp) είναι υποχρεωμένα τα παιδιά και οι γονείς να ενημερώσουν πρώτα τον προπονητή τους και τους υπευθύνους της Ακαδημίας.
ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ – ΤΟΥΡΝΟΥΑ
– Οι πάικτες/τριες πρώτοι με τη συμπεριφορά τους θα πρέπει να δίνουν αξία στο σήμα,στην ιστορία του συλλόγου και στη φιλοσοφία της Ακαδημίας
– Οι εκπαιδευόμενοι βολεϊμπολίστες/τριες είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αθλητική και κόσμια συμπεριφορά μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.
– Απαγορεύονται ρητώς οι διαμαρτυρίες, οι εκνευρισμοί, η ανταπόδοση χτυπημάτων καθώς και κάθε άλλου είδους σχόλια προς τους φιλάθλους, διαιτητές, αντιπάλους και συναδέλφους πριν, κατά τη διάρκεια των αγώνων και μετά τον αγώνα.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
– Αφοσίωση στις αρχές της αγωνιστικής φιλοσοφίας παιχνιδιού στις οποίες οι παίκτες/-τριες εκπαιδεύονται.
– Απαιτείται η ανάδειξη του ατομικού τους ταλέντου, όμως στα πλαίσια της λειτουργίας της ομάδας.
– Θέλουμε να είμαστε νικητές, αλλά θα πρέπει να διδασκόμαστε και από την ήττα. Η τελική νίκη θα πρέπει να είναι η μελλοντική καταξίωση του παιδιού στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.
– Ο παίκτης/τρια πρέπει να διδάσκει με τις νίκες του, αλλά και να διδάσκεται από τις ήττες του.
– Σεβασμός στον υγιή συναγωνισμό (Άμιλλα και Fair Play συμπεριφορά)
– Σεβασμός στο συμπαίκτη και στον αντίπαλο.
– Σεβασμός και αποδοχή στις αποφάσεις των διαιτητών.
– Ο παίκτης/τρια οφείλει να διαβάζει το παιχνίδι με το δικό του βλέμμα, αλλά και με το βλέμμα του συμπαίκτη του και του αντιπάλου του.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
– Σεβασμός στην ατομικότητα του αθλητή και στην κουλτούρα του. Όμως η εξωτερική εμφάνιση θα πρέπει να είναι υποδειγματική χωρίς εξεζητημένα κουρέματα και οτιδήποτε άλλο που θα φθείρει την εικόνα της ακαδημίας..
– Απαγορεύονται τα σκουλαρίκια με αθλητική περιβολή του σωματίου.
– Απαγορεύεται η χρήση αλκοολούχων ποτών, απαγορευμένων ουσιών, καπνίσματος κλπ. επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών.
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ
– Οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά και προσβολή του εμβλήματος του συλλόγου που προσβάλλει την ιστορία του συλλόγου, το αγωνιστικό φίλαθλο πνεύμα, Fairplay κλπ.
– Άρνηση χειραψίας σε συμπαίκτη και στον προπονητή, ή βγάζει την φανέλα για να την πετάξει
– Εξύβριση, χειροδικία, άσεμνη χειρονομία σε συμπαίκτη του, αντίπαλο, διαιτητή, φίλαθλο κλπ..
– Παραβατική συμπεριφορά οποιασδήποτε σεξουαλικής υφής.
– Ρατσιστική συμπεριφορά.
– Ποινικό αδίκημα (κλοπή κλπ.)
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Οι ποινές που θα επιβάλλονται -ανάλογα με το παράπτωμα – από τον εκάστοτε προπονητή, Διευθυντή, Υπεύθυνο ακαδημίας και από την Διοίκηση είναι οι εξής :
1. Προφορική παρατήρηση
2. Έγγραφη επίπληξη
3. Διακοπή συμμετοχής στην προπόνηση
4. Αποκλεισμός από μία ή περισσότερες προπονήσεις
5. Αποκλεισμός από την αποστολή της ομάδος
6. Διαγραφή από τα μητρώα του Συλλόγου
ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Στους εκπαιδευόμενους παίκτες/τριες προβλέπονται επιβραβεύσεις, οποίες θα δίνονται μετά από διαδικασία αξιολόγησης:
i. ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
ii. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ – ΔΙΑΓΩΓΗΣ
iii. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
iv. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ
v. ΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
vi. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ σε περίπτωση που κάποιος αναπτύξει τέτοια ή προταθεί από άλλους φορείς
vii. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ
3. ΓΟΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Οι γονείς έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται με τους προπονητές και τη Διοίκηση της Ακαδημίας και ο ρόλος τους πρέπει να είναι συμβατός σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τα Τμήματα.
– Οι γονείς σε προκαθορισμένες συγκεντρώσεις (σε ημερομηνίες που θα προκαθορίζονται στη διάρκεια του έτους) θα ενημερώνονται σε θέματα που αφορούν την πρόοδο των παιδιών τους και σε θέματα που αφορούν τη συμβολή τους στην καλύτερη λειτουργική οργάνωση της ακαδημίας στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που όλοι μας πρέπει
να ακολουθούμε
– Οι γονείς σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν την απόδοση, τη συμπεριφορά και την εξέλιξη του παιδιού τους μετά από συνεννόηση με τον προπονητή και τον υπεύθυνο ακαδημίας
– Επίσης η οποιαδήποτε επαφή με τον προπονητή σε περίπτωση σοβαρότερου θέματος που τυχόν χρήζει κάποια επίλυση θα γίνεται μετά από ενημέρωση στη γραμματεία της ακαδημίας σε προκαθορισμένο ραντεβού παρουσία και του υπεύθυνου της Ακαδημίας (Γενικού Διευθυντή Συλλόγου και τεχνικού Διευθυντή)
– Κατά τη διάρκεια των αγώνων η συμπεριφορά των γονέων θα πρέπει να είναι κόσμια και να μην προκαλούν με αρνητικές κρίσεις και επικρίσεις, καθώς να μην δίνουν τεχνικές οδηγίες προς τους/τις παίκτες/τριες και να μην παρεμβαίνουν στο έργο του εκάστοτε
προπονητή. Οι προπονητές μόνο θα είναι υπεύθυνοι γι αυτό.
– Οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά που θα προσβάλει την ιστορία και το έμβλημα της ομάδας αλλά και τις αρχές της φιλοσοφίας της ακαδημίας θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
– Θα πρέπει να σεβόμαστε τις βασικές αρχές της φιλοσοφία μας που θέλουμε να δώσουμε σαν ακαδημία του Μακεδονικού προς τον βολεϊκό κόσμο της πόλης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση προς όλους.
– Απαγορεύονται οι επαφές με άλλες ομάδες ή μάνατζερς χωρίς την επίσημη ενημέρωση και έγκριση από τον Μακεδονικό. Σε περίπτωση επίσημης πρότασης από άλλη ομάδα η Διοίκηση και ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνοι γι αυτό.
– Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων παικτών σε διάφορα Camp ή σε διάφορα δοκιμαστικά άλλων ομάδων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας.
– Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε συμμετοχή σε personal-training με γυμναστή –προπονητή εκτός της ακαδημίας χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας.
– Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε επίσκεψη σε φυσιοθεραπευτή που δεν είναι της ομάδας (εκτός ειδικών περιπτώσεων που θα πρέπει όμως άμεσα να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι της ομάδας).
– Οι γονείς οφείλουν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια της Ακαδημίας προς όφελος των παιδιών τους και της ομάδας
4. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
– Οι προπονητές της Ακαδημίας πρέπει να ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχει προκαθορισθεί.
– Θα πρέπει να δίνουν τον καλύτερο εαυτό στην λεπτομερή εκπαίδευση των παικτών δίνοντας μεγάλη έμφαση και στον παιδαγωγικό τους ρόλο. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά, τα οποία συνεχώς εκπαιδεύονται και εξελίσσονται « δεν είναι μικροί ενήλικες».
– Οι προπονητές οφείλουν να σέβονται την προσωπικότητα των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει εις βάρος της πειθαρχίας του τμήματος.
– Οι προπονητές πρέπει να είναι το υπόδειγμα για όλους και θα πρέπει να εμπνέουν σεβασμό.
– Να διακατέχονται από πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού με τους συναδέλφους τους και να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε βοήθεια χρειασθεί.
– Οι προπονητές οφείλουν να βρίσκονται στον χώρο προπόνησης πριν την προκαθορισμένη ώρα για τον προγραμματισμό και την οργάνωση της προπόνησης και για επίλυση τυχόν θεμάτων που μπορεί να προκύψουν.
– Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν και να καταγράφουν από πριν την προπόνησή τους.
– Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι προπονητές οφείλουν να δίνουν τις αξιολογήσεις και προτάσεις για την ποιοτική βελτίωση των παιδιών.
– Οι προπονητές οφείλουν την ώρα της προπόνησης να ασχολούνται μόνο με αυτήν και με τίποτε άλλο.
– Είναι υποχρεωμένοι να απενεργοποιούν το κινητό τους σε ώρες προπόνησης ή αγώνων.
– Οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι σε κάθε καθορισμένη προπόνηση, αγώνα ή αποστολή να είναι ενδεδυμένοι με τον ιματισμό του συλλόγου που έχει καθορισθεί.
– Επίσης η εμφάνιση των προπονητών και η συμπεριφορά τους σε προπονήσεις, αγώνες, τουρνουά και εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι ανάλογη της φιλοσοφίας της Ακαδημίας με στόχο την όσο δυνατή καλύτερη εικόνα προς τα έξω και να εισπράττουν
μόνο θετικά σχόλια.
– Θέματα που αφορούν το τμήμα και συζητιούνται μέσα σ’ αυτό, θα πρέπει να μη διαδίδονται εκτός της ομάδος.
– Η οποιαδήποτε επαφή του προπονητή με τον γονέα σε περίπτωση σοβαρότερου θέματος που τυχόν χρήζει κάποια επίλυση θα γίνεται μετά από τηλεφωνική αίτηση στη γραμματεία της ακαδημίας σε προκαθορισμένο ραντεβού παρουσία και του υπεύθυνου
της Ακαδημίας (Γενικού και τεχνικού Διευθυντή)
– Η οποιαδήποτε επικοινωνία για
διάφορα θέματα με γονείς, δημοσιογράφους ή άλλους φορείς θα είναι επιτρεπτή μόνο
κατόπιν αδείας και συνεννοήσεως με τους υπευθύνους της ομάδας και πάντα διακριτική
προς όφελος της φιλοσοφίας και των αρχών της Ακαδημίας.
6. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Θα καθιερωθούν κάποιες συναντήσεις με τους γονείς των παιδιών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, όπου θα ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών και για διάφορα τρέχοντα θέματα που τους αφορούν. Η ενημέρωση θα γίνεται από τον Υπεύθυνο ακαδημίας και από τους ίδιους προπονητές κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης που θα γίνεται μέσω της γραμματείας και του υπεύθυνου τμήματος του Συλλόγου
-Συντονιστή της Ακαδημίας.
7. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ο Υπεύθυνος ακαδημίας και Υπεύθυνος τμήματος του Συλλόγου σε συνεργασία είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τη Διοίκηση του Συλλόγου για την πορεία της Ακαδημίας και για οποιαδήποτε άλλα θέματα που θα χρειάζονται επίλυση ή για θέματα μελλοντικού σχεδιασμού.